İlişkili Haberler

KÜLTÜR VE MACERA GEZİLERİNİN MUCİDİ*

Faruk Pekin, bundan 15 yıl önce kurduğu FEST Travel ile turizmin farklı bir kulvarına girdi. İçeride ve dışarıda kültür turlarına ağırlık verdi. Egzotik ve tehlike dolu bölgelere yaptığı turlarla tanındı. Butan, Laos, Vietnam, Nikaragua, Merzuka Çölü, Tibet, Galiçya bunlardan birkaçı. Tarih ve Toplum dergisi ile birlikte Adım Adım İstanbul®, Köşe Bucak İstanbul® gezi projelerinin de mimarı olan Pekin, Butan’a 33 kişilik bir tur düzenleyince, kral ailesi tarafından karşılanmalarını unutamıyor.

Faruk Pekin, kültür turizmi ile özdeşleşmiş bir seyahat acentesinin sahibi ve profesyonel turist rehberi. 1985’te kurduğu FEST Travel ile turizmin hemen hemen her alanında hizmet verdi. Ancak iki yıl sonra oldukça iddialı bir işe soyundu. İstanbullulara İstanbul’u gezdirmek istiyordu. Duyanların önceleri dudak büktüğü bu girişim, Adım Adım İstanbul® ve Köşe Bucak İstanbul® adıyla Tarih ve Toplum dergisi ile birlikte başlatıldı. Bu girişim tutmakla kalmadı, günümüzde taklitleri bile türedi…

FEST Travel, yurtdışına da turlar düzenliyor. Ancak, bu turlar da diğerlerinden çok farklı. Kültür turizminde kendi deyimiyle bir “parantez” açan Pekin, yurtdışına yönelik turlarında bilinmedik, egzotik, bazen de çok tehlikeli yerleri seçiyor. Bu gezilerin diğerlerinden farkını ise broşürlerinde yer alan şu cümle özetliyor: “Bu gezi kesinlikle shopping (alışveriş) turu değildir!”

Pekin, şimdiye kadar yaklaşık 4 bin İstanbulluya şehir gezisi yaptırdı. Bunların da önemli bir kısmını kadınlar oluşturuyor. Yılda ortalama 1500 kişiyi de yurtdışına götürüp ilginç yerleri gezdiren Pekin, önümüzdeki günlerde bir kulüp kurmayı hedefliyor.

İlginç yerler

Turizmciler Budapeşte, Endülüs, Kahire, Nil Vadisi, Kuzey-Güney Hindistan, Nepal, Tayland, Myanmar, Çin, Fas, İskandinavya, Meksika, Butan, Belfast, Guatemala, Peru, Bolivya, İrlanda ve İskoçya gibi yerleri ilk keşfedenin Faruk Pekin olduğunu söylüyor. İlginç olan Pekin’in bu turlara her başvuranı almayıp seçici davrandıklarını söylemesi. Bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: “Yaptığınız işten taviz verirseniz başarılı olamazsınız. Biz gezi programımıza ‘Bu tur kesinlikle shopping (alışveriş) turu değildir’ diye yazıyoruz. Bunu herkes yazamıyor. Gezi programımızda serbest zaman diye bir şey yok. Bu durum, bazılarının daha birinci adımda elenmesine yol açıyor. Programımızda her şeyi açık açık yazıyoruz. Bu yüzden programımız bazılarına ağır geliyor. Dolayısıyla biz kimseye ‘sen gelme’ demiyoruz ama kendisi ‘bu bana göre değil’ deyip gittiğinden eleme kendiliğinden oluyor.”

Yurtdışı turlarında zor rotaları tercih eden Pekin’in gezi düzenlediği yerlere baktığımızda Özbekistan, Laos, Vietnam, Machu Picchu, Nikaragua, Giant’s Causeway, San Cristobal, Merzuka Çölü, Tibet, Galiçya, Santiago de Compostela gibi ilginç yerler dikkat çekiyor. Gezdiği birçok ülke veya turistik merkezde başından çok ilginç anılar geçen Faruk Pekin bunlardan en ilginç olanlarını şöyle aktarıyor: “Üç yıl önce, nüfusu 1 milyon olan ve krallıkla yönetilen Bengal Körfezi’ndeki Bhutan’a 33 kişilik bir grup götürdüm. Bizi, Butan kraliyet ailesi ve bazı üst düzey yetkililer karşılayınca çok şaşırdık. Bu yakın ilginin nedenini araştırmaya başladık.

Meğer, o güne kadar oraya hiç bu kadar ‘kalabalık’ turist grubu gitmemiş. Öğrendiğimize göre, Butan’a bizden önce en fazla 15 kişilik bir grup gitmiş. Farkında olmadan en fazla turist götüren kişi oldum.”

Bomba-yatak-kahvaltı

Adı sanı duyulmamış yerlere gitmek isteyen gezginler, bu turlara çıkmadan FEST tarafından enforme ediliyor. Bu bilgiler, sadece gezilecek yerin doğal güzellikleriyle sınırlı kalmıyor. Örneğin Pekin, katılımcılara başlarına gelebilecek her türlü şeyi anlattıklarını söylüyor. Buna örnek olarak İrlanda’nın Belfast bölgesine yaptığı geziyi verdikten sonra şunları aktarıyor: “Kimse beklenmedik sürprizlerle karşılaşmıyor. Belfast turuna götüreceklerimize Avrupa Oteli’nde kalacağımızı, otelin de dünyada en fazla bombalanmış tesis unvanına sahip olduğunu anlatıyoruz.

Hatta otele ilişkin yapılan ‘BBB’ tanımlamasını da anlatıyoruz. Bilindiği gibi, otellerde kullanılan ‘BB’ (bed&breakfast) İngilizce’de oda-kahvaltı anlamına gelir. Tesise eklediğimiz üçüncü ‘B’ ise ‘bomb’ (bomba) anlamında kullanılıyor. Bazen gezdiğimiz yerlerde silahlı gerillaların dolaştığı oluyor ya da turun rotası sağlık açısından bazı sorunlar içerebiliyor. Bunları geziye çıkmadan önce detaylı olarak anlatıyoruz…”

Faruk Pekin eski bir rehber

1947’de İzmir Menemen’de doğan Pekin, ilk, orta ve liseyi İzmir’de okudu. Daha sonra İstanbul’a gelen Pekin, 1964’te girdiği Robert Kolej’in Kimya Mühendisliği Bölümü’nden 1969’da mezun oldu. Öğrencilik yaşamı boyunca son derece sosyal biri olarak tanınıyor. Önce Robert Kolej Mühendislik Mektebi Talebe Cemiyeti (RKMMTC) Sekreteri, ardından da Robert Kolej Yüksek Okulu Talebe Birliği (RKYOTB) Başkanvekili, 1968’de de Öğrenci Birliği Başkanı olmuş.

Pekin, Robert Kolej’de okurken, okulun Boğaziçi Üniversitesi’ne (BÜ) dönüşmesinde önemli katkısı bulunanlar arasında sayılıyor. Gazetecilik ve sendikacılık da yapan Pekin, son 17 yıldır da turizmcilikle uğraşıyor. Pekin aynı zamanda 1968 kuşağı gençlik önderleri arasında bulunuyor. Çeşitli şirketlerde iki yıl çalışan Pekin, 1985’te kendi şirketi olan FEST Travel’ı kurdu. 15 yıldır da bu şirketin hem sahibi hem de genel müdürü.

*“Kültür ve Macera Gezilerinin Mucidi”, Kerem Köfteoğlu, Ekonomist, 14 Ocak 2011.

LinkedIn
Share
Instagram